Pčelinji proizvodi

Pčelinji proizvodi u svakodnevnoj prehrani

Nadređena Kategorija: Informativno
Objavljeno: Četvrtak, 10 Ožujak 2011

Dipl. ing. Gordana Hegić:

PČELINJI PROIZVODI U SVAKODNEVNOJ PREHRANI

 

1. Med

1.a. Najčešće isticana ljekovita svojstva meda

1.b. Način upotrebe

1.c. Nekoliko zgodnih ideja za svakodnevno korištenje meda

1.d. Pripravak protiv anemije

1.e. Upotreba meda kada obolimo od gripe

1.f. Odlična marinada za meso

1.g. Izotoničan napitak od meda i naranče

 

2. PROPOLIS

2.a. Primjena i djelovanje

 

3. PELUD - CVJETNI PRAH

4. PELUD S MEDOM

5. MATIČNA MLIJEČ

 

1. MED se preporučuje u svim životnim dobima i predstavlja vrhunski prirodni proizvod. Kaže se da ne postoji „prirodnija" namirnica od meda.To je proizvod medonosnih pčela, dobiven iz cvjetnog nektara ili medne rose (medljika).

1.a. Najčešće isticana ljekovita svojstva meda: Svojim hranjivim svojstvima med potiče vitalne procese i jača prirodne obrambene sposobnosti našeg organizma.

• Potiče apetit kod osoba koje pate od gubitka apetita jer djeluje na uspostavljanje „uzajamne" suradnje probavnog i živčanog sustava kao i na konverziju hranjivih tvari.

• Potpomaže održavanju čvrstoće kostiju i izlučivanju toksičnih tvari iz tijela.

• Blagotvorno djeluje na intelektualne sposobnosti jer sudjeluje u metabolizmu glukoze i fosfora.

• Olakšava uspostavljanje normalne probavne funkcije nakon bolesti. Djeluje na pravilno izlučivanje probavnih sokova, peristaltiku crijeva i pravilnu apsorpciju hranjivih tvari iz crijeva u krv.

• Čisti krv od toksina i pomaže kod slabokrvnosti jer stimulira produkciju hemoglobina. Poboljšava apsorpciju lijekova i čini ih djelotvornijim te štiti organizam od štetnih ostataka istih. Također ima pozitivan učinak na otklanjanje zubnog plaka.

• Uz boju, aromu i miris, med ovisno o biljci s koje pčele skupljaju nektar ili mednu rosu, posjeduje i svoja odgovarajuća ljekovita svojstva. O tome najčešće ovisi primjena pojedinih vrsta meda u dijetoterapiji pojedinih bolesti i stanja.

- vrh stranice

1.b. Način upotrebe:

• med se u ustima rastopi, odnosno povuče svu potrebnu vlagu. U ustima otpočne prvi dio probave i želudac ga lakše prihvaća. No, ono najvažnije je da se sva čarolija ili najvrednije sastavnice meda upiju u organizam odmah u ustima i to ispod jezika (kao nitroglicerin kod srčanih disfunkcija). Pri tome se dešava i jedna potpuno nevjerojatna pojava - plak koji se taloži uz zubno meso na zubima u potpunosti nestaje. Upale zubnog mesa nestaju, a simptomi paradentoze se bitno smanjuju ili nestaju.

 

1.c. Nekoliko zgodnih ideja za svakodnevno korištenje meda:

• U bijelu kavu (ili kakao za djecu) umjesto šećera dodati žličicu kestenovog meda koji će napitku dati posebnu aromu i miris.

• Ukoliko ne želite mijenjati okus kave, čaja ili limunade, za zaslađivanje napitka koristite bagremov med.

- vrh stranice

1.d. Protiv anemije jedan od odličnih pripravaka je:

• 1 kg cikle

• 300 g meda

• Sok od limuna (po želji)

• Ciklu tanko oguliti i sitno naribati, stavite meda i po želji sok od limuna. Sok od limuna stavljamo radi poboljšanja okusa. Neka malo odstoji da cikla upije sok od limuna i med, a potom istisnite ciklu da izađe sok iz nje. Sok se pije pomalo tokom cijelog dana u količini od 0,5 do 1 l. Kada dođe do poboljšanja sok se pije u količini od 2.5 dl dnevno.

 

1.e. Upotreba meda kada obolimo od gripe:

• Med je pun iznenađenja i nepoznanica, a jedna je nesumnjivo i to da se termičkom obradom njegova antioksidativna svojstva povećavaju, unatoč tome što mu se sva ostala čarolija uništi. Stoga se ovako pripremljeni medni napitak isključivo koristi za olakšavanje simptoma nastalih virusom gripe.

• Tada je potrebno uzimati PROKUHANI MED na način da se u 1 litru hladne vode stavi 1000g meda i kada otopina zakipi još se kuha oko 3 minute.

• U još vruću otopinu (na oko 80°C, daljnje tri minute) može se staviti i vrećica dvije čaja za poboljšanje ukusa, a ta kombinacija sinergijski još uspješnije djeluje u suzbijanju virusa. Korisno bi bilo dodati i sok od nekoliko limuna (oko 0,5-1l). Dnevno treba uzeti do dvije litre ovog pripravka i stvarno bi bilo veliko čudo da „svoje" viruse ovim načinom ne savladate u dva dana. Ovo zadnje ne treba shvatiti bukvalno jer virusi djeluju različito na svaki organizam ali potreba za uzimanjem povećane količine tekućine postoji sve dok imamo povišenu temperaturu.

- vrh stranice

1.f. Odlična marinada za meso:

• 1 velika žlica bagremovog meda

• sok od jednog limuna

• 3-4 češnja češnjaka

• 2 izmrvljena lovorova lista

• malo ružmarina, sol, papar, ulje, crvena paprika po želji

• meso premazati marinadom i pustiti da odstoji oko 2 sata.

 

1.g. Izotoničan napitak od meda i naranče

1/2 šalice meda 1/2 male žličice soli 2 šalice narančinog soka 5 šalica vode Sastojci se izmiješaju. Med se otopi u mlakoj vodi, a zatim ohladi.

- vrh stranice  

2. PROPOLIS

Propolis je najistraživaniji pčelinji proizvod. Brojne studije pokazale su da djeluje protiv bakterija, gljivica, virusa i upala te da ima anestetički, antioksidacijski i antitumorski učinak, spriječava rast biljaka i klijanje sjemena, potiče regeneraciju tkiva i jača imunološki sustav.

 

2.a. Primjena i djelovanje

• Alkoholne otopine propolisa djeluju antivirusno, antibakterijski i lagano anestetski. Propolis se kod tretiranja određenih bolesti i stanja obično primjenjuje sa medom ili drugim pčelinjim proizvodima.

- vrh stranice

3. PELUD - CVJETNI PRAH

• Pelud ili cvjetni prah su muške stanice prašnika cvjetova koje pčele sakupljaju sa biljaka i spremaju u košarice stražnjih nogu. U košnici spremaju prah u stanice saća, te ga prešaju uz dodatak sline i meda. Pohranom peludi u saće pčelinja zajednica si osigurava izvor proteina, važnih vitamina (A, B-kompleksa, C, D, E, K, i rutin) i 28 minerala, te brojni minerala u tragovima.

• Radovi o ljekovitim osobinama peluda svjedoče da pelud vrlo dobro djeluje protiv malaksalosti, da normalizira rad probavnih organa, popravlja apetit i povećava sadržaj hemoglobina u krvi. Pri tretiranju bolesti želuca (gastritis) i dvanaesterca medom i peludi, nerijetko se dobivaju vrlo dobri rezultati. Pelud se jede sušen, sirov ili pomiješan s medom.

 

4. PELUD S MEDOM

• Sušena mljevena pelud 250 gMed 250 g

• Izmiješajte pelud s medom i načinite gustu masu koju čuvajte u staklenci, na sobnoj temperaturi.

• Uzima se 2-3 puta dnevno po 1 žličica pripravka, pola sata prije jela.

• Po želji se radi aromatičnijeg okusa moze dodati mljevena korica nešpricanog limuna ili naranče.

- vrh stranice

5. MATIČNA MLIJEČ

• Matična mliječ sadrži elemente potrebne za razvoj i normalno funkcioniranje ljudskog organizma ; vitamine B kompleksa sa posebno visokom koncentracijom vitamina B5 (panotenske kiseline) i vitamina B6. Prirodni je izvor acetikolina u čistom obliku. Različite minerale, vitamine A, C, D i E, enzime, aminokiseline, proteine, posebnu vrstu nezasićene masne kiseline 10-HDA (10-hidroksi-2-decenoična kiselina) koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi, sadrži elemente za rast, razvoj i normalno funkcioniranje organizma. Ubrzava zacjeljenje i obnovu kostiju nakon lomova ili ozljeda i uopće održava zdravlje koštanog sustava i zglobova. Izuzetno dobro djeluje pri liječenju leukemije, regenerira slezenu, stanice krvi i koštane srži. Matična mliječ poboljšava rad središnjeg živčanog sustava, normalizira stanje duševne iscrpljenosti, povoljno djeluje na pothranjenu djecu i starije rekonvalescente. Matična mliječ se danas koristi u različitim preparatima. Njezin učinak temelji se na ubrzanju oksidativnog metabolizma, te kataboličkih i anaboličkih reakcija izmjene tvari.

- vrh stranice