Novosti

Kratki upitnik: Uvođenje lokalne i ekološke hrane u javne institucije

Kreirano: Nedjelja, 28 Studeni 2021 Ažurirano: Nedjelja, 28 Studeni 2021 Objavljeno: Nedjelja, 28 Studeni 2021
Napisao/la Super User

Kratki upitnik: Uvođenje lokalne i ekološke hrane u javne institucije

Poštovani,

Ovim putem Vas obavještavamo kako smo dobili zamolbu Zagrebačke županije za prikupljanjem  podataka za potrebe projekta „Uvođenje lokalne i ekološke hrane u javne institucije (vrtići, osnovne i srednje škole, bolnice)“ i izradu proračuna za 2022. godinu. Podaci će se koristiti za uvid u ponudu lokalnih i ekološki certificiranih poljoprivrednih proizvoda s područja Zagrebačke županije koji bi se mogli uvrstiti u prehranu javnih institucija.

Molim Vas da dolje priloženu tablicu odnosno „Upitnik“ ispunite i  ispunjenu vrate na e-mail: m.bacanek@zagrebacka-zupanija.hr do 2. prosinca 2021. godine.

Unaprijed hvala

Link na upitnik

Radionica na temu „Američka gnjiloća - prepoznavanje, suzbijanje i preveniranje

Kreirano: Ponedjeljak, 08 Studeni 2021 Ažurirano: Ponedjeljak, 08 Studeni 2021 Objavljeno: Ponedjeljak, 08 Studeni 2021
Napisao/la Super User

Radionica na temu „Američka gnjiloća - prepoznavanje, suzbijanje i preveniranje

 

Poštovane pčelarice i pčelari, dragi prijatelji

Pozivam Vas na stručno predavanje i radionicuna temu „Američka gnjiloća - prepoznavanje, suzbijanje i preveniranje“, koja će se održati u petak 12. studenog 2021. godine u Rakitju, Stari Hrast 55, Sveta Nedjelja s početkom u 18 sati.

Ovu radionicu organizira Pčelarska udruga "Samobor i Sv. Nedelja" u suradnji s Pčelarskom sekcijom Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" Rakitje i Savezom pčelarskih udruga Zagrebačke županije „SPUZŽ".

Radionicu ćemo započet sa stručnim predavanjem dr.sc. Ivane Tlak Gajger profesorice na Zavodu za biologiju i patologiju riba i pčela Veterinarskog fakulteta u Zagrebu iz područja biologije i patologije korisnih kukaca i akvatičnih organizama, koja je ujedno i voditeljica Nacionalnog referentnog laboratorija za bolesti pčela – APISlab.

Kako smo svjedoci pojave američke gnjiloće, jedne od najopasnijih pčelinjih bolesti zajednica medonosnih pčela, i u našem kraju, došlo je vrijeme da nadogradimo znanje i naučimo pravilno održavati zdravstveno stanje naših pčelinjih zajednica što je nužan uvjet za uspješnu pčelarsku proizvodnju. 

Zato nam je primarni cilj naučiti naše pčelare kako prepoznati ovu bolest pri praktičnom pregledu pčelinje zajednice, te razlikovati zdravo od promijenjenog, (bolesnog) legla, kako ju suzbiti i izbjeći moguće nepravilne načine liječenja i upoznati ih s procedurom kad je ona već tu i prevencijom kako do ove bolesti ne bi ni došlo.

Radionica će se održati sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

Za sve daljnje informacije stojim Vam na raspolaganju i ujedno Vas molim, pozovite sve zainteresirane na ovu radionicu. Ulaz je slobodan.

Uz pozdrav,

Za Hrvatsku kao Tigar – Medno!                                                   Za organizatora

                                                                                                 Željko Vukić, dipl. ing.

OBJAVLJEN PRAVILNIK ZA SUFINANCIRANJE ŠEĆERA

Kreirano: Petak, 17 Rujan 2021 Ažurirano: Petak, 17 Rujan 2021 Objavljeno: Petak, 17 Rujan 2021
Napisao/la Super User

Pravilnik za sufinanciranje šećera

Poštovane pčelarice i pčelari

u Narodnim novinama br. 100/2021 od 15. rujna 2021. objavljen je Pravilnik za sufinanciranje nabave šećera zbog gubitka medonosnog potencijala. Ovdje možete skinuti predmetni Pravilnik i prateći obrazac.

Molimo Vas da ovu informaciju proslijedite i drugima koje bi mogla zanimati ova potpora.

Informacija je objavljena i na internetskoj stranici HPS-a.

Dokumenti:

Obrazac-secer

Pravilnik o provedbi Programa potpore pcelarima zbog gubitka medonosnog potencijala

11. Festival pčelarstva i 18. Ocjenjivanje meda Zagrebačke županije i 9.Samoborski medni dani

Kreirano: Ponedjeljak, 13 Rujan 2021 Ažurirano: Ponedjeljak, 13 Rujan 2021 Objavljeno: Ponedjeljak, 13 Rujan 2021
Napisao/la Super User

11. Festival pčelarstva i 18. Ocjenjivanje meda Zagrebačke županije i 9.Samoborski medni dani

(18. i 19. rujna 2021. Trg kralja Tomislava, Samobor)

Manifestacija će se održati 18. i 19. rujna 2021. godine, na glavnom trgu u Samoboruu organizaciji SAVEZA PČELARSKIH UDRUGA ZAGREBAČKE ŽUPANIJEi pčelarske udruge Samobor i Sv. Nedelja iz Samobora. Pokrovitelji manifestacije su Zagrebačka županija i grad Samobor. Institucionalni pokroviteljisu Hrvatski pčelarski savez, Hrvatsko apiterapijsko društvo.

Cilj ovog okupljanjaje prikazati tradiciju uzgoja pčela i proizvodnje pčelinjih i pčelarskih proizvoda i predstaviti posjetiteljima dio kulturne baštine i običajima našeg lijepog kraja. Manifestacija ima edukativni, kulturno-umjetnički, izložbeno-prodajni i turističko-promotivni karakter. Na manifestacijiće sudjelovati pčelarice i pčelari iz svih pčelarskih udruga Zagrebačke županije, uz izlaganje, degustaciju, savjetovanje i promotivnu prodaju svojih proizvoda.

Program manifestacije počinje u subotu 18.rujna u 10 sati gdje ćemo poslije pozdravnih govora i iskazivanja dobrodošlice dragim nam gostima podijelitizlatna priznanja i proglasiti šampiona 18.Ocjenjivanja meda Zagrebačke županije.

Ova naša manifestacija obuhvaća još nekoliko tematskih cjelina i to: - Apiterapijsko savjetovalište kroz koje ćemo savjetovati posjetitelje kako koristiti pčelinje proizvode kroz cijelu godinu. Tomu u prilog organiziramo za sve posjetitelje degustaciju ocjenjenog meda kako bi posjetitelje upoznali s vrstama meda s područja naše županije. Uz kratki kulturno-umjetnički programi izložbu i prodaju pčelinjih proizvoda, tu je još jedna atrakcija za posjetitelje – gastronomska kušaonica kroz koju ćemo u subotu pripremati lovački paprikaš s peludom i medom uz pomoć prijatelja izPčelarske sekcije Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" Rakitje,te će gosti i posjetitelji imati priliku kušati ovaj specijalitet, a u nedjelju će se održati degustacija medenih kolača koju organiziramo uz pomoć prijatelja iz slastičarnice La Sa Da .

S obzirom na sve gore navedeno, te zbog  izuzetnog značaja ove pčelarske manifestacije za naš kraj i naše članove, molimo Vas da pozovete sve zainteresirane da posjete „11. Festival pčelarstva Zagrebačke županije“.

Za sve daljnje informacije  stojimo Vam na raspolaganju.

Uz srdačan pčelarski pozdrav,     

                  Medno!!!                                                                                    Predsjednik

         U Bregani, 10. rujna 2021.                                                         Željko Vukić, dipl.ing.

Original dokument