Novosti

Stručno predavanje i pčelarsko druženje

Kreirano: Subota, 26 Studeni 2022 Ažurirano: Subota, 26 Studeni 2022 Objavljeno: Subota, 26 Studeni 2022
Napisao/la Super User

Stručno predavanje i pčelarsko druženje

Poštovane pčelarice i pčelari, dragi prijatelji,

Pozivam Vas na stručno predavanje na temu Proizvodnja alkoholnih pića od meda , koje će se održati u petak 02. prosinca 2022. godine u Rakitju, Stari Hrast 55, Sveta Nedjelja s početkom u 18 sati.

Ovu radionicu organizira Pčelarska udruga "Samobor i Sv. Nedelja" u suradnji s Ustanovom za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" Rakitje i Savezom pčelarskih udruga Zagrebačke županije „SPUZŽ".

Stručno predavanje voditi će gospodin izv.prof.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo pri Agronomskom fakultetu, gdje predaje tehnologiju proizvodnje jakih alkoholnih pića. Uz to suradnik je i na predmetima tehnologije proizvodnje vina. Trenutno surađuje sa tri velike destilerije kao konzultant u proizvodnji voćnih rakija. Prošle godine napisao je priručnik za male proizvođače rakije u nakladi Gospodarskog lista "Voćne rakije, likeri i travarice".

Predavanje će uključivati uvodni dio i upoznavanje sa svim alkoholnim pićima od meda, tehnologiju proizvodnje vina od meda i na kraju tehnologiju proizvodnje rakije od meda i pripremu likera od meda.

Napomena: Na ovom druženju prikupljati ćemo donacije meda i pčelinjih proizvoda za humanitarni rad udruge. Prikupljati ćemo godišnje dojave pčela, (prilog 3), za ažuriranje podataka u evidenciji pčelara i pčelinjaka za 2023. godinu koja je obavezna i besplatna. Zato dođite i donesite ispunjen i potpisan prilog 3 ili prilog 2 zahtjev za upis pčela i pčelinjaka u evidenciju ili ćete ga tamo dobiti i ispuniti.

Podijeliti ćemo novim članovima članske iskaznice, diplome i analize sudionicima ocjenjivanja u Dugom selu, svi će dobiti majice s logom udruge i kalendare te uplatnice za članarinu u 2023. godini.

Za sve informacije stojim Vam na raspolaganju.

Ulaz je slobodan.

Srdačan pčelarski pozdrav – Medno!                                               

Za organizatora
Željko Vukić, dipl. ing.

UPUTA ZA AŽURIRANJE PODATAKA U EVIDENCIJI PČELARA I PČELINJAKA (EPP) ZA 2023. GODINU

Kreirano: Ponedjeljak, 21 Studeni 2022 Ažurirano: Ponedjeljak, 21 Studeni 2022 Objavljeno: Ponedjeljak, 21 Studeni 2022
Napisao/la Super User

UPUTA ZA AŽURIRANJE PODATAKA U EVIDENCIJI PČELARA I PČELINJAKA (EPP) ZA 2023. GODINU

Temeljem Uredbe EU br. 2015/1366. i važećeg Pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinje paše, do 31. 12. 2022. godine obavljati će se prikupljanje podataka za ažuriranje Evidencije pčelara i pčelinjaka (EPP) za 2023. godinu.

Ovom uputom dajemo naglasak na radnje koje treba poštovati prilikom predaje podataka za ažuriranje EPP 2023.:

OBRAZAC MORA BITI POPUNJEN ČITKO I VELIKIM TISKANIM SLOVIMA.

Prikupljanje podataka za ažuriranje EPP obavlja se u jesenskom razdoblju od 01. rujna do zaključno 31. prosinca 2022. godine. Propisani obrasci čine prilog 2 i prilog 3 važećem Pravilniku o držanju pčela i katastru pčelinje paše.

Svaka Godišnja dojava (Prilog 3) ili Upis u EPP (Prilog 2) mora biti potpisana od strane pčelara i s upisanim datumom (isključivo od 01. rujna do 31. prosinca 2022. godine).Naprijed navedeni obrasci ostaju u arhivi udruge, a služe za ažuriranje EPP u 2023. godini.

Kopiju predanog Priloga 2 ili Priloga 3 mora imati i sam pčelar u vlastitoj arhivi, za slučaj kontrola.

Za točnost podatka navedenih u obrascu Prilog 3 - Godišnja dojava broja pčelinjih zajednica, odgovoran je pčelar koji istinitost podataka jamči svojim potpisom.

Pozivaju se pčelari da u naprijed navedene obrasce upisuju trenutno stanje broja pčelinjih zajednica na svojim pčelinjacima (pčelinje zajednice spremne za prezimljavanje).

Svaki pčelar dužan je predati Prilog 3 - Godišnja dojava broja pčelinjih zajednica povjereniku na čijem području je smješten pčelinjak, neovisno o članstvu u matičnoj udruzi. Ukoliko pčelar ima pčelinjake na području nadležnosti više povjerenika, svakome od povjerenika mora dostaviti godišnju dojavu za pčelinjak/e koji se nalazi/e na području nadležnosti tog povjerenika.

Obrazac godišnje dojave moguće je predati povjereniku:

- OSOBNO, pčelar predaje original obrasca (Prilog 3) u terminima koje odredi udruga/povjerenik ili po dogovoru s povjerenikom, a na kopiju koju zadržava pčelar, povjerenik mora staviti svoj potpis i datum u svrhu potvrde primitka.

- PUTEM E-MAILA, pčelar mora dostaviti jasno čitljiv scan (presliku) Priloga 3. povjereniku. Povjerenik na mailom zaprimljen Prilog 3 odgovara kratkim mailom potvrde primitka. Ukoliko od povjerenika ne zaprimite potvrdu primitka provjerite uspješnost slanja e-maila. Zaprimljenom godišnjom dojavom smatra se isključivo ona čiji primitak je povjerenik potvrdio.

E-mail adrese povjerenika nalaze se na internet stranici Hrvatskog pčelarskog saveza.

Ažuriranje EPP za 2023. godinu pčelarima se ne naplaćuje.

Ažuriranjem Evidencije pčelara i pčelinjaka za 2023. godinu, pčelar ostvaruje pravo na subvencije u pčelarstvu (državne i lokalne), potvrde za registraciju pčelarskih vozila, „plavi dizel“, nacionalnu staklenku za med te sva ostala prava koja proizlaze temeljem broja pčelinjih zajednica iz Evidencije pčelara i pčelinjaka u 2023. godini.

Molimo Vas, da u slučaju nejasnoća kontaktirate Hrvatski pčelarski savez na broj telefona 01/4819-536.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE

UPUTA_ZA_AZURIRANJE_PODATAKA_U_EVIDENCIJI_PCELARA_I_PCELINJAKA-2023

Prilog-2_2022

Prilog-3_2022

 

Rezultati 19. senzorskog ocjenjivanja meda Zagrebačke županije

Kreirano: Subota, 05 Studeni 2022 Ažurirano: Ponedjeljak, 07 Studeni 2022 Objavljeno: Subota, 05 Studeni 2022
Napisao/la Super User

Rezultati 19. senzorskog ocjenjivanja meda Zagrebačke županije

Poštovane pčelarice i pčelari, dragi prijatelji,

Dana 19. listopada 2022. godine u prostorijama Kleti Bunčić, Šaškovečka ul. 182, Dugo Selo organizirano je 19. senzorsko ocjenjivanje meda s područja Zagrebačke županije.

Prema objavljenom natječaju na natjecanje je pristiglo 106 uzoraka meda čije Vam rezultate ovim putem objavljujemo.

Dobitnici samo zlatnih odličja moći će preuzeti svoje diplome na manifestaciji 12. Festivalu pčelarstva i 19. izložbi meda s ocjenjivanjem Zagrebačke županije koje će se održati u subotu 12. studenog 2022. godine u gradskoj Sportskoj dvorani, Dugo selo, Đure Dubenika 2 s početkom u 10 sati.

Oni koji ne mogu preuzeti svoje zlatne diplome na 12. Festivalu pčelarstva u Dugom selu moći će ih preuzeti na našem prvom druženju poslije festivala kad ćemo podijeliti srebrne i brončane diplome. 

Čestitamo svim sudionicima ovog ocjenjivanja, a naročito našim članovima koji su osvojili zlatne diplome: Božidaru ŠiranovićuNevenu PletikapićuAndrijani Svinjarić i Vinku Šapleku te ostalim osvajačima medalja iz naše Udruge.

Detaljnije informacije potražite na poveznici Rezultati 19. senzorskog ocjenjivanja_2022.

Rezultati_19_senzorskog_ocjenjivanja - dokument

Pozivnica i program za 12. festival pčelarstva Zagrebačke županije

4. adulticidni i 10. larvicidni tretman suzbijanja komaraca

Kreirano: Subota, 03 Rujan 2022 Ažurirano: Subota, 03 Rujan 2022 Objavljeno: Subota, 03 Rujan 2022
Napisao/la Super User

4. adulticidni i 10. larvicidni tretman suzbijanja komaraca

Najavljujemo četvrti adulticidni i deseti larvicidni tretman suzbijanja komaraca na području grada Samobora.

Djelatnici tvrtke Zagrebački ekološko sanitacijski higijenski servis d.o.o. iz Zagreba provest će u ponedjeljak 5. rujna i u utorak 6. rujna 2022. godine 10. larvicidni tretman suzbijanja komaraca na javnim površinama u gradu Samoboru, a u utorak 6. rujna i u srijedu 7. rujna 2022. godine 4. adulticidni tretman suzbijanja letećih jedinki komaraca. Popis lokacija možete pogledati u privitku.

Larvicidnim tretmanom suzbijaju se mlade jedinke komaraca, a postupak se provodi postavljanjem tableta ili granula u stajaće vode, močvarice, drenažne i odvodne kanale, poplavne livade i na druga mjesta gdje je evidentirano trajno ili potencijalno žarište. Larvicidni tretman nije štetan za ljude, biljke i životinje.

Adulticidno suzbijanje komaraca provodit će se sa zemlje, primjenom uređaja za hladno ULV zamagljivanje s vozila u pokretu te atomizerima koje nose djelatnici na površine koje nisu dostupne kretanju vozila.

Upozoravamo pčelare da na vrijeme zaštite košnice s pčelama, a građane da se u razdoblju provođenja adulticidnog tretmana ne zadržavaju na otvorenom!

DOKUMENTI:

OBAVIJEST-IV_adulticidni_tretman_i_X_larvicidni_tretman

Lijep pozdrav,
Ana Bašić, dipl. nov.
Stručni suradnik za odnose s javnošću i
voditelj Odjela za razvoj, marketing
i odnose s javnošću
M +385 (0) 91 2838 564